Folksonoomia

oktoober 16, 2011

Üks väga hästi töötav folksonoomia on Stackoverflow. See on portaal, kus kasutaja saavad esitada küsimusi ning siis neile pakutakse välja vastuseid ja lahendusi. Portaalis on kasutusel süsteem kus kõik kasutajad saavad iga postituse juures klikkida kas siis üles noolt (answer is useful) või siis alla noolt (answer was not useful). Selle ratingu järgi kuvatakse kõik teemale postitatud vastused ülevalt alla kahanevas järjekorras. See muudab inimesele, kes on sarnase probleemi
ees küsimuse ja vastuse kokku paneku lihtsaks, sest kasutajate poolt arvustatud parim vastus on alati kõige ülevamal. Omakorda on veel küsimuse esitajal võimalus valida vastuste seast see vastus mis on tema arust parim. See valik tähendab omakorda, seda , et see küsimus saab endale erilise märke, et ta on valitud parimaks ja viiakse olenemata tema allanoolte ja ülesnoolte arvudest kõige esimeseks. Selline süsteem on väga tõhus ja kiirendab selle info kasutamist märgatavalt. Eelkõige välistab ta mittevajaliku info lugemist ja sorteerimist ning pakub välja juba teistel töötanud variandid.

Koht kus suhteliselt eelkirjeldatuga sarnane süsteem on töös, kuid ei tööta on yahoo answers. Kui stackoverflow puhul on tegemist pigem asjatundlike inimese omavahelise infovahetusega, siis yahoo answers on rohkem laia massi kaup. Ei tööta ta suuresti seetõttu, et tihtilugu on seal küsimused juba nii rumalad, et arukaid vastuseid on raske anda. See omakorda tekitab olukorra kus väga laiaulatuslikult “trollitakse” ja hääletatakse parimaks vastuseks see, mis on ilmselgelt kõige jaburam. Mida sa ikka arukat vastad, kui mõni neiu küsib “Mul on probleem, ma just sünnitasin ja beebi on tumeda nahavärviga, aga mu poiss-sõber on valge. Ma kahtlustan, et ta on mind petnud mõne tumedanahalise neiuga.”

popping and locking

Iseenesest on ju tegu kahe väga sarnase süsteemiga, kuid üks töötab ja teine mitte. Vahe vast ongi selles, et ühe sisu on asjalik ja korduvkasutatav, teine aga mitte nii väga. Küllap oli idee hea ja soov üllas Yahoo inimestel, luua koht kus saab arutada oma igapäeva elu muresid, aga ikka on tekkinud sellesse keskkonda väga palju läbu ja naljatlemist. Mis ka omamoodi on leidnud oma koha internetimaailmas.

Lisa kommentaar